Museum Krona

 

 

Nauw met de abdij verbonden is Museum Krona (https://www.museumkrona.nl). Alleen al de naam van het museum is afgeleid van de bekroning van onze sluier. Krona is Zweeds voor kroon en verwijst naar onze stichteres, Birgitta van Zweden.

Het museum werd gesticht in 1973, toen nog onder de naam Museum voor Religieuze Kunst. Een jaar later betrok het museum een vrijgekomen vleugel van het abdijcomplex. In de afgelopen vijftig jaar is het museum uitgegroeid tot een van de belangrijkste centra op het gebied van religieus-christelijke en spirituele kunst in ons land. Naast de collectie van het bisdom Den Bosch zijn er ook belangrijke stukken uit de abdij in het museum te zien. Daaronder ook een groot cluster laatmiddeleeuwse beelden die de Meester van Koudewater voor het oude klooster in Rosmalen heeft gesneden. Een deel hiervan werd in 1875 door de zusters uit geldnood verkocht aan het Rijksmuseum. Honderd jaar later zijn de beelden door het museum in Amsterdam in langdurig bruikleen afgestaan aan Museum Krona.

Het museum organiseert ieder jaar vele bijzondere exposities en beschikt over een mooie kruidentuin. Het museum is te bezoeken via een poort in de muur naast het veld.